preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kućni red škole

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 1. 2010.

Ukupno: 415574
Ovaj mjesec: 2248
Ovaj tjedan: 419
Danas: 211

Učilica je zabavni i edukativni računalni software za djecu od 1. do 8. razreda. S Učilicom djeca kroz zabavu i igru uče, provjeravaju i ponavljaju najvažnije cjelokupno obvezno osnovnoškolsko gradivo.

Vijesti

Radionica "Sigurnost i zaštita djece na internetu"

U OŠ Matija Gubec, Piškorevci, u četvrtak 25, ožujka 2021. Inspektor Darko Ćorković, djelatnik PU OBŽ iz Odjela za prevencije održao je radionicu sa učenicima 4., 5., 6., 7. i 8. razreda pod nazivom ''Sigurnost i zaštita djece na internetu''. 

               


Zbog epidemioloških mjera, mjesto radionice je bila školska dvorana, učenici su bili podijeljeni u dvije skupine zbog različitih sadržaja, prva skupina učenika od 4. do 6. razreda je slušala radionicu četvrti školski sat, dok druga skupina učenika 7. i 8. razreda je slušala radionicu peti školski sat. 

         

Učenici su mogli čuti korisne činjenice i savjete kako zaštiti sebe i svoje podatke na internetu. Naglasilo se djeci kako ne smiju fotografirati ni snimati drugu osobu - svoje prijatelje ako za to nemaju dopuštenje roditelja barem usmeno. Nadalje, inspektor Darko Ćorković s dugogodišnjim iskustvom rada na odjelu prevencije, istaknuo je učenicima opasnost svakodnevne uporabe interneta na pametnim telefonima, računalima, tabletima i sl.

        

Prema statistici, djeca koja svaki dan provode satima igrajući igrice potencijalno u starijoj dobi postaju ovisnici o igricama te im je potrebno liječenje od ovisnosti. Preporuka je korištenje mobitela, računala dnevno do 30 minuta, ne više. Na radionicama učenici su naučili da igranje računalnih igara izaziva ovisnost. Kao primjer veličine problema ovisnosti o igranju računalnih igara, navedeno je postojanje ustanove u Zagrebu pod nazivom: ''Dnevna bolnica za ovisnost o internetu i igrama''. Posebnost ove ovisnosti leži u činjenici što je internet postao sastavnim dijelom suvremenog funkcioniranja, međutim kod prekomjerne (patološke) uporabe sadržaja koje za osobu ne da nemaju nikakvu pozitivnu vrijednost, već pokazuju štetan učinak, jedino rješenje je suzdržavanje (apstinencija) od korištenja interneta i računala. Pored igrica, djeca često koriste aplikacije društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama, Snapchat, Tiktok i sl. Na spomenutim aplikacijama djeca su izložena neprimjerenim sadržajima te su podložna negativnim utjecajima da kopiraju rizična ponašanja. Inspektor Ćorković je savjetovao učenicima korištenje aplikacije ''Red button'' na poveznici https://redbutton.gov.hr kako bi mogli policiji prijaviti neprimjerene sadržaje na internetu ili u slučaju da oni postanu žrtve nasilja na internetu.  

U petak 26, ožujka 2021. godine, sukladno epidemiološkim mjerama također u školskoj dvorani, održana je radionica „Sigurnost i zaštita djece na internetu“ za roditelje s početkom u 16:30h u trajanju od 30 minuta. Radionica je bila namijenjena svim roditeljima naših učenika od 1. do 8. razreda. Predavač je još jednom bio inspektor Darko Ćorković iz PU OBŽ Odjela prevencije. Roditelji su mogli čuti korisne informacije i savjete kako zaštititi svoju djecu od opasnosti nasilja na internetu, rizičnih ponašanja i neprimjerenih sadržaja te mogućnost korištenja policijske aplikacije „Red button“. Roditelje se savjetovalo da nadziru kako njihova djeca provode vrijeme na uređajima koji mogu koristiti internet primjerice laptopi, računala, mobiteli i sl. Nadalje, savjetovalo im se kako se mogu obratiti za pomoć u školi, razrednicima ili stručnoj službi škole ukoliko primijete ne tipično ponašanje djeteta te svakako porazgovarati s djecom o negativnim utjecajima igranju igrica i ne primjerenim sadržajima na internetu. 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Benić Marija   datum: 1. 4. 2021.

  

 


Modni katalog

Klikni na sliku!! :)


Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Anketa
Internet najradije koristim za:Forum

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata

 

Hrabri telefon posvećen je tebi i bavi se temama kao što je zlostavljanje i zanemarivanje djece. Hrabri telefon je udruga koja pomaže djeci i bori se za njihova prava.

preskoči na navigaciju