2017-11-13 11:54:40

Predškolci posjetili školsku knjižnicu

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u našoj je knjižnici nastavljeno posjetom predškole. Predškolci su sa svojom učiteljicom Ljubicom Jurić knjižnicu posjetili 10. studenog 2017. 

Posebno treba istaknuti kako je to mnogim polaznicima predškole bio prvi posjet bilo kojoj vrsti knjižnice u životu. Tijekom jednog školskog sata upoznali su se s prostorom knjižnice te osnovnim pojmovima vezanim za knjižnicu. Tako su naučili definirati pojam knjižnica te da se  osoba koja radi u knjižnici zove knjižničar ili knjižničarka. Naučili su i razlikovati knjižnicu od knjižare,vidjeli kako se posuđuju knjige te čemu služi straničnik. Osobito im je bilo zanimljivo pogađati koliko knjiga ima u našoj knjižnici. Naravno, razgovaralo se i o tome kako se čuvaju knjige te o lijepom ponašanju u knjižnici. Kako su naši predškolci još mali i zaigrani, a polazak u školu ih tek očekuje, osim učenja, u knjižnici su se i zabavljali uz vrhunsku dječju književnost.

Tako im je knjižničarka iz dječjeg časopisa Radost pročitala zanimljivu priču naše poznate književnice Sanje Pilić Petak je za 5 te dvije šaljive pjesme klasika hrvatske dječje književnosti Zvonimira Baloga iz njegove zbirke Zlatna nit. Riječ je o pjesmama Kravski problem i Luda gljiva na pregledu


Osim slušanja priče iz čaospisa i pjesama iz knjige, poslušali su i priču Vladimira Purića Šareni list na CD-u. Budući da je ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige posvećena enciklopedistici,a održava se pod motom Sve na jednom mjestu, knjižničarka je predškolcima pokazala koje dječje enciklopedije mogu naći u našoj knjižnici.


Naši su predškolci u knjižnici puno naučili,a  i dobro se zabavili. Druženje s budućim učenicima bilo je zaista pravi užitak. Vidimo se u prvom razredu!

                                                                                                          knjižničarka Katarina Blažević


Osnovna škola "Matija Gubec" Piškorevci