Terenska nastava B1 aktivnosti Domaćinstvo

U četvrtak 2.10. u ranim večernjim satima učenici 8. razreda i učiteljica voditelj Ivana Selec posjetili su festival HeadOnEast u Osijeku u sklopu terenske nastave B1 aktivnosti Domaćinstvo.

Sedmo izdanje HeadOnEast festivala se održavalo od 2. do 5. listopada na prostoru Tvrđe. Kako je najveća ljubav ljubav prema hrani posjetili smo  gastronomske radionice u Langoš Strasse, kušali langošice –  i vidjeli načine kuhanja ukusnih delicija, probali spud krompir – novi naziv naše pole krompira i obišli prodajne štandove po gastro regijama. Fiš u baranjskoj čardi nismo jeli, ali smo se poslikali, a cijelu vjetrovitu večer po Tvrđi smo slušali i glazbu uživo.

Street food nam je ponudio kulen, čvarke, hot dog s kuhanom kobasicom, spud krompir i upoznao nas sa stoljetnom tradicijom proizvoda, brzom, a ukusnom hranom i okusom zavičaja. Na Bazaaru se najbolje trguje jer  su uvijek spremne slatke, slane, ljute i sve ostale, najukusnije, delicije Slavonije i Baranje. Ovdje je moguće kušanje, ali i kupovina namirnica i prerađevina najboljih regionalnih proizvođača mesnih proizvoda, sireva, meda, likera, rakije, vina, pekmeza, umaka i ulja od OPG-ova i ponuđača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (na štandovima).

Langoš strasse je gastro ulica posvećena jednoj od omiljenih delicija – langošici! Langošica  – Lángos je tipična mađarska hrana. Kod nas se zovu i poderane gaće. Danas je to lepinja  pržena u dubokom ulju, ali u prošlosti se pravila od posljednjih komadića krušnog tijesta i pekla na prednjoj strani zidane ili glinene peći da bi se posluživala vruća kao doručak na dan pečenja kruha. Posjetili smo  kućice s raznim kombinacijama, od klasičnih do modernih varijacija.

Večer smo završili toplim napitkom u kultnoj slastičarni Petar Pan i vratili se kućama u večernjim satima obogaćeni iskustvima našeg gastro istoka.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content