Tjedan školskog doručka 2025.

I ove godine uključili smo se u proslavu nacionalnog Tjedna školskog doručka. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta Živjeti zdravo započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2020. godini kako bi podigao svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.

Nacionalni Tjedan školskog doručka, svake nas godine podsjeća na važnost nutritivno bogatog obroka u školi, ali i slavi sve one koji svakodnevno sudjeluju u školskom doručku: one koji ga planiraju i osmišljavaju, one koji ga pripremaju i naravno one koji ga s radošću konzumiraju. Ovogodišnja proslava nacionalnog Tjedna školskog doručka odvijala se u tjednu od 13. do 17. listopada.  Ovog tjedna istražujemo, kušamo, razgovaramo i slavimo – doručak! Najvažniji obrok u danu za školarce vodi nas u pustolovinu po svijetu (i natrag u školsku kuhinju). Svaki dan donosi novu temu, izazove i priliku da naučimo nešto ukusno i korisno.

Obilježavanje smo počeli u ponedjeljak 13. listopada pedagoško-kreativnom „Hrabri izazov Hrabrih čuvara“. Učenici polaznici B1 skupine Hrabri čuvari s pedagoginjom Monikom Zrakić razgovarali su o nutritivno bogatim namirnicama i zdravom doručku, analizirali su svoj doručak, istraživali su doručak u različitim zemljama diljem svijeta, izrađivali plakate, smišljali zdravi doručak i kušali nove zdrave obroke. Učenici su pripremali zdrave smoothije i kušali namaz od tune na integralnom kruhu. Svim učenicima svidjeli su se smootihji te su zapisali recept i pripremali ih i kod kuće.

Obilježavanje smo nastavili svakodnevno na rekreacijskoj pauzi gdje su učenici  pisali poruke zahvale kuharicama, istraživali doručak oko svijeta, analizirali vlastiti jelovnik, bojali zdrave namirnice i smišljali zdrave jelovnike. Na satu razrednika učenici šestog razreda s učiteljicom Ivanom Selec  izrađivali su zdravi jelovnik svoga podneblja, a njihovi prijedlozi jela uključit će se u školski jelovnik. Učenice šestog razreda svoje su jelovnike predale školskim kuharicama. Učenici 2. i 3. razreda s učiteljicama Vedranom Solim i Nikolinom Ripić tjedan su završili radionicama o zdravoj prehrani. Pisali su poruke zahvalnosti kuharicama, smišljali zdrave jelovnike, razgovarali o zdravim prehrambenim navikama, osmišljavali vlastite zdrave obroke koje su zajedno kušali. Učenici 4. razreda s učiteljicom Marijanom Šimić razgovarali su o intoleranciji na hranu i izradili plakat. 

Ovom prilikom zahvaljujemo našim kuharicama na svim finim, kuhanim i zdravim obrocima koje svakodnevno pripremaju u školi. Zahvalu smo im pokazali na Zidu zahvalnosti u blagovaonici koji ih je jako razveselio.

Sve fotografije obilježavanja tjedna školskog doručka pogledajte na poveznici: https://myalbum.com/album/XvzHRgN48d6bZX/?invite=41418a8a-ea56-4958-aa32-77fe8d6675ad

pedagoginja Monika Zrakić

 

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content