preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kućni red škole

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 1. 2010.

Ukupno: 350525
Ovaj mjesec: 1308
Ovaj tjedan: 208

Učilica je zabavni i edukativni računalni software za djecu od 1. do 8. razreda. S Učilicom djeca kroz zabavu i igru uče, provjeravaju i ponavljaju najvažnije cjelokupno obvezno osnovnoškolsko gradivo.

Vijesti

Festival tolerancije u Osnovnoj školi Matija Gubec Piškorevci

Povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. studenog i Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20. studenog, u Osnovnoj školi Matija Gubec Piškorevci održan je mali Festival tolerancije. Pod tim nazivom održan je niz aktivnosti koje je pedagoginja provela u suradnji s učiteljicama razredne nastave tijekom druge polovice mjeseca studenog. 


Učenici su sudjelovali u pedagoškim radionicama, stvarali likovne radove, razgovarali o različitostima, pravima djece i toleranciji, gledali obrazovne video sadržaje, slušali i pjevali pjesme o toleranciji te igrali igre gdje su tražili i uočavali međusobne razlike i sličnosti. Cilj ovih aktivnosti bio je usvojiti pojam tolerancije i različitosti među ljudima, steći vještine prihvaćanja, uvažavanja i poštivanja razlika, slobodnog iznošenja mišljenja i  aktivnog slušanja,  razlikovanja prihvatljivog od neprihvatljivog ponašanja te zaključiti zašto je važno cijeniti razlike među ljudima i zašto nas različitosti obogaćuju.

Međunarodni dan  tolerancije obilježava se od 1996. godine 16. studenog na inicijativu UNESCO-a koji kaže: „Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.“.

Učiti djecu i mlade o bogatstvu različitosti i toleranciji dužnost je svih odraslih. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, igru, pjesmu i razgovor učenicima se pomaže razumjeti što je to bogatstvo različitosti i zašto je važno poštivati međusobne razlike i prava. Djeca se uče tolerantnom ponašanju kroz primjere, igre uloga i svakodnevne životne situacije. Stječu znanje o toleranciji i ljudskim pravima, vještine nenasilne komunikacije, suradnje, razgovora, slušanja drugoga, dijeljenja, pomaganja, uvažavanja drugoga islobodnog izražavanja vlastitoga mišljenja. Djeci se pomaže usvojiti vrijednosti poštivanja ljudskih prava, uvažavanja različitosti među njima te preuzimanja odgovornosti za vlastito ponašanje.


Jedna od aktivnosti Festivala tolerancije bila je i izrada Sandučić povjerenja kao mjesta na kojemu učenici mogu podijeliti svoje brige, probleme, misli i ideje, iskustva promicanja tolerancije ili povrede svojih prava, sve ono što ih muči ili što bi promijenili u školi.


 

Aktivnosti Festivala tolerancije u Osnovnoj školi Matija Gubec Piškorevci  nastavljaju se i u prosincu. S učenicima je planiran posjet i druženje sa starijim osobama koje borave u dnevnom boravku za starije Amadea u Đakovu. Učenici će ih posjetiti 13. prosinca, na dan svete Lucije, kada će zajedno posaditi pšenicu u znak prijateljstva, naučiti stare običaje vezane uz blagdan Svete Lucije, uručiti poklone koji se pripremaju na kreativnoj radionici u školi i družiti se. Iako su među djecom i starijima velike razlike u godinama, one im omogućuju da uče jedni od drugih i obogaćuju život.

pedagoginja Monika Zrakić, mag.

 

UNICEF-ovu  pjesmu "Ne rugaj se" kojom smo obilježili Festival tolerancije možete poslušati ovdje  .

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Monika Zrakić   datum: 28. 11. 2016.

 


  

 


Modni katalog

Klikni na sliku!! :)


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Anketa
Internet najradije koristim za:Forum

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata

 

Hrabri telefon posvećen je tebi i bavi se temama kao što je zlostavljanje i zanemarivanje djece. Hrabri telefon je udruga koja pomaže djeci i bori se za njihova prava.

preskoči na navigaciju